Πρόγραμμα

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 (20:00)

Η ΈΝΑΡΞΗ ΦΕΣΤΙΒAΛ ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ 
Μαντινάδες για την έναρξη του Φεστιβάλ από τους αφηγητές της ομάδας διοργάνωσης.«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ» (Αφήγηση στην αγγλική γλώσσα)
Ο Βρετανοϊνδός αφηγητής Peter Chand αφηγείται αγαπημένες του ιστορίες από την προφορική παράδοση της Ινδίας, ανάμεσά τους και κάποιες που έχει συλλέξει από μέλη της οικογένειάς του και έχει μεταφράσει από τα Παντζάμπι στα Αγγλικά. Πρόκειται για ιστορίες σοφίας, φιληδονίας, για ιστορίες σκοτεινές αλλά και ιστορίες απόλυτης χαράς!
Διάρκεια: 60'

 
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 (18:00)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

«ΙΝΔΙΚΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» (Στην αγγλική γλώσσα)
Ο Βρετανοϊνδός αφηγητής Peter Chand απαντάει σε ερωτήσεις με θέμα την ινδική προφορική παράδοση.
Διάρκεια: 60'

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10 λεπτών

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ

«ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΝΗΚΑΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»
Ο πιο μεγάλος τ' ανθρώπου ο καημός, το γέλιο του και το δάκρυ, δύσκολα ομολογούνται.
Λένε πως, σαν βαστάξουνε μια καρδιά, δεν θέλουν να την αφήσουν.
Παλεύει εκείνη, να χαρεί. Τον πόνο να φωνάξει.
Το γέλιο ν' αφήσει να ακουστεί. Το δάκρυ, να κυλήσει.
Και τότε, βγάν' η καρδιά, φωνή τρανή. Τον πόνο τραγουδάει!
Κι έτσι, ο καημός μοιράζεται.
Το γέλιο, αντηχάει. Ποτάμι γίνεται ο λυγμός, όσοι διψάν, να πίνουν.
Τέσσερις αφηγήτριες ενώνουν τις φωνές τους μ' ένα βιολί κι ένα νταούλι και μας μιλούν με παραλογές. Η Βιργινία Κοκκίνου, μας φανερώνει την δύναμη που έχει «Η ευχή της μάνας». Η Τζένη Διαμαντοπούλου με την Ειρήνη Νικολακοπούλου μάς λένε για την αγάπη «Της Ευγενούλας» και η Αγγελική Γκόγκου με τη Τζένη Διαμαντοπούλου και την Καλλιόπη Λιαδή για «Του κυρ Βοριά» τα καμώματα. Επιμέλεια: Ανθή Θάνου
Διάρκεια: 15'


Η παραλογές που θα μας αφηγηθεί η Βιολέτα Σολιδάκη αναφέρονται σε τραγικά στιγμιότυπα τον καιρό των κουρσάρων, που συγκλόνισαν τις τοπικές κοινωνίες και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως δείγματα προφορικού ποιητικού λόγου με ιστορική αξία.
Έτσι λοιπόν, «Οι σκλάβοι τω Μπαρμπαρέσσω» παρακαλούν τον Ήλιο να μην ανατείλει κι αν ανατείλει, να «γοργοβασιλέψει» για να μην δει... την «πώληση της γυναικός του Κοντοθόδωρου», την «αρπαγή της αδελφής από τον αδελφό», την «αιχμαλωσία νέων από πειρατές», την «κόρη ταξιδεύτρια»...
Διάρκεια: 15'
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15 λεπτών


«Η ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ ΄Η Η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»
«Η Λιογέννητη» είναι από τα ομορφότερα και τελειότερα ποιήματα της λαϊκής μας παράδοσης. Η αγωνία του έρωτα, ο πόνος της απόρριψης, πάθος και μίσος, μάγια και μεταμφιέσεις, όλα ανακατεύονται σε ένα παραμυθένιο ποίημα από την εποχή του Βυζαντίου. Αφηγείται η Παραμυθοκόρη Βασιλεία Βαξεβάνη
Διάρκεια: 30'
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 5 λεπτών

«ΤΟΥ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗ»
Έρωτας – δρόμος – κτήση – απώλεια
Η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» παρουσιάζει τις παραλογές: «Του πραματευτή», «Γιάννης και δράκος», παραδοσιακές ρίμες της Μήλου, ένα μοιρολόι του γάμου από τη Θράκη και το μοιρολόι «Φιδάκι κολοβό».
Παραλογές, παραδοσιακές ρίμες, μοιρολόγια, μουσικές και τραγούδια, σμίγουν με την αφήγηση μιας πορείας ζωής, μιας πλάνης.
Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης, Καλλιρρόη Μουλά. 
Μουσική: Δημήτρης Κλεισαρχάκης, Κώστας Ακτύπης, Δημήτρης Μάλλης.
Διάρκεια: 30'
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 5 λεπτών

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Οι παρευρισκόμενοι καλούνται να μοιραστούν παραδοσιακές μαντινάδες ή μαντινάδες της επινόησής τους κι ύστερα να τραγουδήσουν και να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους με κρασί, ρακί και τσίπουρο.


Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 (18:00)ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ: ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΕΣ, ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ»
Ομιλία της Ελένης Ψυχογιού (Λαογράφου, τ. Ερευνήτριας του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών). Εισαγωγή στην έννοια των παραλογών και στις ιστορίες που μας μεταφέρουν. Θα επακολουθήσει συζήτηση.
Διάρκεια: 60'
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10 λεπτών


ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ

«ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΕΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ - Η ΣΑΧΤΑΡΙΤΣΑ»
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρεις αδελφάδες,
που γνέθαν με τη μάνα τους, γνέθαν το ριζικό τους…»
Η παραλλαγή της Σταχτοπούτας από τον Πόντο, κεντήθηκε σε παραλογή και παρουσιάζεται από τη λαλιά της Κύπριας Ελενίτσας Γεωργίου και τη μιλιά των μουσικών οργάνων του Εμμανουήλ Παλιάκη.
Διάρκεια: 25'ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 5 λεπτών

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ»
«Το γιοφύρι της Άρτας», «Η ουρά του αλόγου», «Ο Διγενής Ακρίτας», «Μάνα που 'χε ένα γιο», «Γκιακ».
Άπλωνε ο γέρος στη θρακιά τα πόδια να ζεστάνει και μου 'λεγε στα σιγανά και στα κρυφά διηγούνταν.. για καβαλάρηδες που τ' άλογα μέσ’ στην καρδιά τους είχαν, για γιοφύρια που γυναίκες τα 'χτιζαν… μα και για το Διγενή Ακρίτα που Χάρο δε φοβήθηκε.
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου. Νταούλι: Τζένη Διαμαντοπούλου.
Διάρκεια: 35'

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 20 λεπτών

«Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΙ Ο ΑΕΤΟΣ»
«Τ’ άκουσες, Αρετούσα μου, τα θλιβερά μαντάτα; Ο Kύρης σου μ' εξόρισε εις τση ξενιτιάς τη στράτα! Τέσσερις μέρες μοναχά μου 'δωκε ν' ανιμένω, κι αποκεί να ξενιτευτώ, πολλά μακρά να πηαίνω».
Ο Εμμανουήλ Παλιάκης αφηγείται την παραλογή «Του Αετού» και τραγουδάει για τον έρωτα του «Ερωτόκριτου» και της Αρετούσας, δυο νέων που ερωτεύονται παράφορα στη μεσαιωνική Κρήτη. Ο Ερωτόκριτος είναι μια έμμετρη ερωτική ιστορία που συνέθεσε ο Βιτσέντζος Κορνάρος τον 17ο αιώνα στην Κρήτη και διαδόθηκε προφορικά, από στόμα σε στόμα.
Διάρκεια: 20'

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Οι παρευρισκόμενοι καλούνται να μοιραστούν παραδοσιακές μαντινάδες ή μαντινάδες της επινόησής τους κι ύστερα να τραγουδήσουν και να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους με κρασί, ρακί και τσίπουρο και να ευχηθούν όλοι μαζί «και του χρόνου».