Read in English
Φεστιβάλ πολύγλωσσων αφηγήσεων θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο 2020.
Τα φεστιβάλ θέτουν ως στόχο την ανάδειξη της πολύγλωσσης αφήγησης ως εργαλείο προσέγγισης του πολυπολιτισμικού κοινού αλλά και των ίδιων των ιστοριών της παγκόσμιας προφορικής παράδοσης.
Αφηγητές έρχονται σε επαφή και ανταλλάσσουν γνώσεις, απόψεις, εμπειρίες, τεχνικές πάνω στην παράλληλη αφήγηση σε διαφορετικές γλώσσες, ενθαρρύνονται να πειραματιστούν στην αφηγηματική τέχνη και να αλληλεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με το κοινό, διαδίδοντας τελικά τις ιστορίες του κόσμου, την ποικιλομορφία τους και ταυτόχρονα τις ομοιότητές τους. Στα Φεστιβάλ θα δούμε πολύγλωσσες παραστάσεις, θα ακούσουμε και θα αφηγηθούμε ιστορίες με τη χρήση διαφορετικών γλωσσών, θα ανακαλύψουμε τον παγκόσμιο πλούτο, και με εργαλείο την πολυγλωσσία θα ξεπεράσουμε το εμπόδιο της γλώσσας!
Οι ιστορίες υπάρχουν για να διαδίδονται και όσο οι άνθρωποι ταξιδεύουν, τόσο θα ταξιδεύουν και θα διαδίδονται οι γλώσσες και οι πολιτισμοί.
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του εργαστήρια πολύγλωσσων αφηγήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 8,9, 22, 23 Φεβρουαρίου και 7, 8 Μαρτίου 2020. Περιλαμβάνει επίσης πολύγλωσσες αφηγήσεις παραμυθιών από την προφορική παράδοση των λαών, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, ώρα 16:00. Όλες οι ιστορίες του Φεστιβάλ θα ακουστούν στα Ελληνικά και παράλληλα με τα Ελληνικά οι γλώσσες που θα ακουστούν είναι: Νορβηγικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Ρώσικα, Γερμανικά, Φαρσί. Θα ακουστούν επίσης οι: Κρητική, Καβακλιώτικη, Κυπριακή και Ποντιακή διάλεκτοι.
Τα φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα υποστηρίξουν 30 Αφηγητές.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του δύο εργαστήρια πολύγλωσσων αφηγήσεων.
Το πρώτο στις 11,12 και 13 Μαρτίου 2020 και το δεύτερο στις 13 και 14 Μαρτίου 2020.
Αφηγήσεις παραμυθιών από την προφορική παράδοση των λαών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 ώρα 20:00 και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 ώρα 18:30
Όλες οι ιστορίες του Φεστιβάλ θα ακουστούν στα Ελληνικά και παράλληλα με τα Ελληνικά οι γλώσσες που θα ακουστούν είναι: Νορβηγικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ρώσικα, Γερμανικά, Αλβανικά, Αραβικά, Ουρντού, Φαρσί, Παντζαμπί, Τούρκικα. Θα ακουστούν επίσης οι Κυπριακή, Κρητική, Χιώτικη διάλεκτοι καθώς επίσης και Γκρίκο από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας
Τα φεστιβάλ της Αθήνας θα υποστηρίξουν 39 Αφηγητές.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Στο πλαίσιο των πολύγλωσσων αφηγήσεων εντός του Μαρτίου 2020, θα πραγματοποιηθούν και στην Κύπρο εργαστήρια και αφηγήσεις παραμυθιών από την προφορική παράδοση των λαών.
ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους αφηγητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στην δίγλωσση ή πολύγλωσση αφήγηση.
Να φέρουν σε επαφή αφηγητές με διαφορετικό υπόβαθρο, πολιτισμούς και γλώσσες ώστε να ανταλλάξουν γνώσεις σχετικά με τις τεχνικές και τις μεθόδους κατανόησης των ιστοριών. Να εισάγουν την αφήγηση ιστοριών στις δομές που εμπλέκονται στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, ως ένα μέσο γνωριμίας των πολιτιστικών παραδόσεων. Να βοηθήσει επίσης τα μέλη αυτών των κοινοτήτων να συνεργαστούν με τους αφηγητές και να γίνουν οι ίδιοι αφηγητές ή μέσω της δίγλωσσης ή πολύγλωσσης αφήγησης. Να αποκτήσουν εμπιστοσύνη για την κοινωνία που διαβιούν, να γνωρίσουν την προφορική της παράδοση, αλλά και να διατηρήσουν την δική τους προφορική παράδοση συνυπάρχοντας ισότιμα και ειρηνικά με άλλες πολιτιστικές ομάδες σε μία χώρα
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε ακούγοντας και λέγοντας ιστορίες ο ένας στον άλλο, που προέρχονται από διαφορετικές πολιτιστικές κληρονομιές, προκειμένου να αναδείξουμε την ποικιλομορφία και τις κοινές διαδρομές των ιστοριών.
Τα εργαστήρια θα συντονίσουν οι αφηγητές Amir Mirzai, Γιώργος Ευγενικός και η γλωσσολόγος, αφηγήτρια Μαρία Βραχιονίδου. Επίσης θα υποστηρίξουν τις ομάδες με εργαστήρια οι Ανθή Θάνου, Μάιρα Μιλολιδάκη και Ευη Γεροκώστα.
Φωτογραφίες από τα εργαστήρια στην Θεσσαλονίκη
Φωτογραφίες από τα εργαστήρια πολύγλωσσων αφηγήσεων στην Αθήνα
The Festival is organized by the
Centre for the Study and Dissemination of Myths and Folktales (Greece)
With the support of the EU programme Creative Europe
and of the Federation European Storytelling (FEST).
he Norwegian Ministry of Foreign Affairs
and Νorwegian Embassy in Athens
School of Modern Greek Language of Aristoteles University of Thessaloniki
the Oslo International Rumi Festival, (Norway)
the Thessaloniki based storytelling team Lupus in Fabula (Greece)
the Systemic Centre With Words and Art (Limasol - Cyprus)