ΗΜΕΡΙΔΑ «Πειραματισμοί στην Αφήγηση»


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, Ώρα 11:30 - 14:30, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Πειραματισμοί στην Αφήγηση». Οι θεματικοί άξονες της ημερίδας θα είναι: η αφήγηση ως τέχνη, αφήγηση και τέχνες, συναφηγήσεις.



Η ημερίδα έχει ως στόχο να αναδείξει πειραματισμούς στην αφηγηματική πράξη από αφηγητές, αναδεικνύοντας κυρίως τον αφηγηματικό πειραματισμό και όχι επιστημονικές αναλύσεις.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν οι αφηγητές:

Βασιλεία Βαξεβάνη, 
Μαρία Βραχιονίδου, 
Elisabeth Jean Benichou “Liza”(Γαλλία),
Φίλια Δενδρινού, 
Γιώργος Ευγενικός,
Καλλιόπη Λιαδή, 
Δημήτρης Μάλλης, 
Καλλιρρόη Μουλά. 

Εισηγήσεις μέσω Video από τους αφηγητές: 

Μαρίνα Κατσαρή (Κύπρος)
Clare Muireann Murphy (Ιρλανδία)
Torgrim Mellum Stene (Νορβηγία)
Csenge Virag Zalka (Ουγγαρία)

Προβλήθηκε Video από το projekt "Fashion Storytelling" που υλοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Αφήγησης "Raccontamiunastoria" της Ρώμης το 2011 με επιμέλεια των αφηγητών Paola Balbi και Davide Bardi.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Εγγραφές 11:00

Ώρα έναρξης: 11:30

Χαιρετισμοί


Πρώτη περίοδος 
11:45-12:05

Η Αφήγηση ως Τέχνη

«Η Αφήγηση ως Τέχνη: H αναγνώριση του αφηγητή ως ολοκληρωμένου και ανεξάρτητου καλλιτέχνη»
Εισήγηση: Elisabeth Jean Benichou “Liza” (Γαλλία)
(Θα υπάρξει παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά)

Ερωτήσεις - τοποθετήσεις






Δεύτερη περίοδος 
12:05 - 13:40

Αφήγηση και τέχνες

"Fashion Storytelling" 
Προβλήθηκε Video από το projekt "Fashion Storytelling" που υλοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Αφήγησης "Raccontamiunastoria" της Ρώμης το 2011 με επιμέλεια των αφηγητών Paola Balbi και Davide Bardi.


«Αφηγηματικοί δρόμοι από την προφορική παράδοση στη σκηνή του Θεάτρου»
Εισήγηση: Φίλια Δενδρινού






«Το δάσος μέσα στο μικρό καλύβι: Εξερευνώντας τα όρια στην πράξη της αφήγησης»
Εισήγηση: Δημήτρης Μάλλης - Καλλιρρόη Μουλά





 Ερωτήσεις - τοποθετήσεις

-------------Διάλειμμα-------------

«Τα πιόνια του βασιλιά»: αναζητώντας το ανείπωτο. Ένα παράδειγμα σύμπραξης αφήγησης και κουκλοθεάτρου από την Κύπρο. 
Εισήγηση μέσω Video: Μαρίνα Κατσαρή



«Εικόνες με λέξεις και εικόνες με πινέλα»
Εισήγηση: Καλλιόπη Λιαδή



«Αφήγηση και κόμικς: Αγγίζοντας τις αόρατες τέχνες»
Εισήγηση: Βασιλεία Βαξεβάνη



Ερωτήσεις - τοποθετήσεις


Τρίτη περίοδος  
13:40 -14:30

Συναφηγήσεις

«MythOff: The Mythoff is a playful and dead serious competition of the word where storytellers battle with mythologies»
Εισηγήσεις μέσω Video: Clare Muireann Murphy (Ιρλανδία)
                                        Csenge Virag Zalka (Ουγγαρία)
      Torgrim Mellum Stene (Νορβηγία)




«Bilingual και multilingual συναφηγήσεις»
Εισήγηση: Μαρία Βραχιονίδου





«Συναφήγηση μίας ιστορίας με διαφορετικές οπτικές»
Εισήγηση: Γιώργος Ευγενικός







Ερωτήσεις - τοποθετήσεις


------------------------------------------------------------


Βιογραφικά εισηγητών 




Βασιλεία Bαξεβάνη

Η Βασιλεία Βαξεβάνη είναι επαγγελματίας αφηγήτρια και σπούδασε την αφήγηση στη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα. Είναι μία από τις «Παραμυθοκόρες». Οι τρεις τους δημιουργούν και κάνουν παραστάσεις αφήγησης για παιδιά και ενήλικες σε σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πειραματίζονται με νέους τρόπους αφήγησης κι έχουν ένα μεγάλο ρεπερτόριο με ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, τη λογοτεχνία και τη λαϊκή προφορική παράδοση της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Η μεγάλη της αγάπη είναι τα κόμικς και ενσωματώνει στοιχεία αυτής της τέχνης στην αφήγησή της. Είναι μέλος της Comidom Press, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που προωθεί τα κόμικς στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με την Athens Comics Library, όπου πραγματοποιεί εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, συνδυάζει την τέχνη των κόμικς με την αφήγηση δίνοντας παραστάσεις με δημιουργούς κόμικς όπου η αφήγηση συναντά την εικόνα.


Φίλια Δενδρινού

Είναι αφηγήτρια, ηθοποιός, και θεατρολόγος. Έχει εργαστεί στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από το 1996 αφηγείται μύθους και παραμύθια από την Ευρωπαϊκή και την Ανατολική προφορική παράδοση στο θέατρο, σε σχολεία, βιβλιοθήκες νοσοκομεία μουσεία κλπ… ενώ έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις αφήγησης και αφηγηματικού θεάτρου. Ως θεατρολόγος έχει διδάξει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μίο Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πελοποννήσου, Αρσάκεια, Τοσίτσεια Σχολεία, Δραματικές Σχολές). Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη σχέση του αφηγηματικού θεάτρου, με το λαϊκό θέατρο και την προφορική αφήγηση (ο ηθοποιός αφηγητής), αντικείμενο με το οποίο έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός και ως εισηγήτρια σε διεθνή φεστιβάλ και σε διεθνή συνέδρια. Από το 2006 ως το 2009 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της εκπομπής Ουράνιο Τόξο, ΕΤ1 όπου διασκεύασε και αφηγήθηκε εκατό περίπου παραμύθια από τη παγκόσμια λαϊκή και επώνυμη λογοτεχνία. Το 2007 από τη σειρά Παρασκήνιο στο ντοκυμανταίρ Σύγχρονοι Παραμυθάδες παρουσίασε τη δουλειά της ως ηθοποιός- αφηγήτρια ενώ, το 2010-11 παρουσιάστηκε η τηλεοπτική σειρά Ψέματα κι Αλήθεια για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ (prisma plus) με θέμα τη διαχρονία του παραμυθιού που έγραψε επιμελήθηκε και αφηγήθηκε η ίδια. Έχει γράψει παραμύθια, και θεατρικά έργα για παιδιά: Με νότες και γράμματα (εκδ. Αίολος), Το Σπίτι (2010, εκδ. Εν πλω), τη σειρά Η Τέχνη σα Παραμύθι-επαφή των παιδιών με ζωγράφους και με εικαστικά ρεύματα (εκδ. Λιβάνη). Με τα παραμύθια των Γκριμ Θέατρο 2018 εκδ. Σοκολη και Ο ποντικός κι η θυγατέρα του (λαϊκό παραμύθι σε θεατρική απόδοση εκδ. Εν Πλω 2019) Είναι απόφοιτος των: Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, Ecole d art Dramatique, Charonne-Paris, Univesite de la Sorbonne, Paris και Middlessex Univercity of London, M.A Theatre, Storytelling, and Performing Arts

 Γιώργος Ευγενικός

Είναι αφηγητής, επιμελείται παραστάσεις αφήγησης, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, με θεματικούς άξονες το παραμύθι και την αφηγηματική τέχνη. Είναι δάσκαλος και διευθυντής της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς», της Γιορτής Παραμυθιών Κέας και του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας.
Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε Φεστιβάλ, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Λέσχες αφήγησης, Σχολεία, Ιδρύματα, στο Ραδιόφωνο την Τηλεόραση κ.αλ. Σπούδασε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως στόχο τη συνθετική προσέγγιση της τέχνης και του λόγου αναζητά διαρκώς νέες μεθόδους που προάγουν την αφηγηματική τέχνη.


Μαρίνα Κατσαρή

Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1986. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο Δράμα και Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Εργάζεται ως διδάσκουσα-ειδική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διδάσκοντας το μάθημα του "Δημιουργικού Δράματος" (Παν/μιο Κύπρου). Δίδαξε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ειδική επιστήμονας τα μαθήματα: "Παιδική Λογοτεχνία", "Τέχνη της Αφήγησης" και "Σύγχρονα Εκπαιδευτικά Θέματα" (Ευρωπαϊκό Παν/μιο). Διδάσκει επίσης, ως εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Global Collage "Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση". Εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και παραδίδει Σεμινάρια σε σχολική Βάση και Σεμινάρια για γονείς σχετικά με το Δράμα στην Εκπαίδευση, την ανάπτυξη θετικού κλίματος στο σχολείο, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης των παιδιών, την διαχείριση συναισθημάτων μέσω του Δράματος, πρόληψη βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών. Εργάστηκε επίσης ως νηπιαγωγός σε κοινοτικά και ιδιωτικά νηπιαγωγεία σε Κύπρο και Αγγλία. Ως θεατροπαιδαγωγός, σχεδίασε και πραγματοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, CVAR, Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλλα). Επίσης, παραδίδει Βιωματικά Εργαστήρια σε ενήλικες σχετικά με το Δράμα στην εκπαίδευση (ΑΚΙΔΑ, CARDET, ΟΜΕΡ Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής) και την τέχνη της αφήγησης (ενδεικτικά στο Θεατρικό Καταφύγιο του ΘΟΚ 2016-2017, στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2016, 2017, Erasmus+ 2016, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Νηπιαγωγείων Δυτικής Ελλάδας 2016). Ως αφηγήτρια, παρουσιάζει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες εμφανιζόμενη σε θέατρα, φεστιβάλ, χώρους πολιτισμού, σχολεία κ.ά.(ενδεικτικά Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου , Του Μύθου τα Γυρίσματα – Ήχοι και Μύθοι της Κρήτης , Ιστορίες και μουσικές της Ιρλανδίας, Χίλιες και Μία Νύχτες, Αυταπάτες, Γαλλικά Παραμύθια κ.ά.). Ειδικά για σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) παρουσιάζει τις εξής εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραστάσεις: ”Πέντε σακιά γεμάτα παραμύθια, ψέματα κι αλήθεια” με την μουσικό Ηλιάνα Παύλου και το ”Κουκί ή το Ρεβίθι” και ”Παραμύθια για τα Παπούτσια των Άλλων” με τον μουσικό Δημήτρη Φυρίο. Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (Γαλλικά Παραμύθια) ενώ ως συντελεστής παραστάσεων έχει λάβει την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας και της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και καλλιτέχνες από την Γαλλία, τη Βενεζουέλα, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα, την Κύπρο κ.ά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας αφήγησης ”Παραμυθίες” και ”Οκλαδόν” με τις οποίες εφάρμοσε εγκεκριμένα προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία και μουσεία.

Καλλιόπη Λιαδή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική στο Brooklyn College (CUNY) στη Νέα Υόρκη (1990-1995). Έχει έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης. Όσες ολοκληρώθηκαν είχαν αίσιο τέλος, ενώ κάποιες εξελίσσονται ακόμα. Σημαντικοί σταθμοί αποτέλεσαν η εγκατάσταση της στη Χίο και η δημιουργία της πολιτιστικής δράσης «Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη» (2006 – 2014). Τα τελευταία χρόνια μπήκε στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης που τώρα εξερευνά, επιδιώκοντας να δημιουργεί εικόνες με τον προφορικό λόγο και τον Ιούνιο του 2016 ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Παράλληλα με τις ατομικές της αφηγήσεις, είναι μέλος της ομάδας αφήγησης «Χείλια Λένε Παραμύθια». Συνεργάστηκε με την πολιτιστική ιστοσελίδα «Απλωταριά», κυρίως, ως παραγωγός της εκπομπής-podcast «Ανοιχτά Ημερολόγια» (2015-2018). Από πέρσι η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Πέμπτη, 8-9μ.μ., στο διαδικτυακό «Πορτοκαλί Ραδιόφωνο». Συντονίζει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά στην «Ομάδα έκφρασης και παιχνιδοπλασίας Αερικό». Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Δια-επιστημονικές & Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» ως καλλιτεχνική σύμβουλος για τη διοργάνωση της έκθεσης εικαστικών του προγράμματος. Της αρέσει να ακούει παραμύθια, το μπλε του σούρουπου, η ποίηση και η σιωπή. Πιστεύει στη συνεργασία, στην καλή διάθεση και το φως.



Δημήτρης Μάλλης

Η αγάπη του για τα παραμύθια τον οδήγησε να μαθητεύσει στην τέχνη της αφήγησης κοντά σε Έλληνες και ξένους καταξιωμένους αφηγητές.
Νιώθοντας την ανάγκη και την ευθύνη να μοιραστεί το θησαυρό της λαϊκής προφορικής παράδοσης, και με πολλή χαρά , ερευνά, μελετά, καταγράφει και παρουσιάζει λαϊκά παραμύθια, μύθους και παραδόσεις από τον τόπο μας και απ΄ όλο τον κόσμο  σε μικρούς και μεγάλους. Είναι ιδρυτής της Ομάδας Αφήγησης «Παραμυθανθός». Με τον «Παραμυθανθό» ταξιδεύει στην Ελλάδα και στους μαγικούς τόπους των παραμυθιών. Έχει  αφηγηθεί  σε φεστιβάλ, μουσεία, κοινωνικούς χώρους και καφέ της Αθήνας όσο και της περιφέρειας, σε θεατρικές σκηνές, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία, πλατείες, εκκλησίες, παραδοσιακά γεφύρια, σε αυλές σπιτιών, σταθμούς τρένων και σε ξέφωτα. Γράφει τη μουσική, τα τραγούδια και τους στίχους για τα παραμύθια που παρουσιάζει ο Παραμυθανθός. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με λαϊκά παραμύθια αλλά και δικές του ιστορίες με τις εκδόσεις Οσελότος: «Τρεις Ιστορίες για ανθρώπους που έφτασαν στις άκρες του κόσμου» (2014) και «Ο ίσκιος κουλουριάζεται, το φως ξεθηκαρώνει» (2016). Έχει συμμετάσχει με δύο παραμύθια στα συλλογικά έργα: «Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα» Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2014 και «Παραμύθια των Ευχών» Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2015. Αρθρογραφεί  κάθε μήνα στη μόνιμη στήλη «Ένα τσουβάλι ψέματα, ένα σακί αλήθεια» για το λαϊκό παραμύθι στην εφημερίδα «Άποψη της Σαλαμίνας». Εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα για το λαϊκό παραμύθι και τους μύθους του κόσμου σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρουσιάζει βιωματικά σεμινάρια και εισηγήσεις για το λαϊκό παραμύθι, το μύθο και την αφήγηση σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε  φοιτητές. Είναι μέλος της Στέγης Λόγου και Τέχνης «Μαλαματένια Λόγια»,  του Π.Ο.Φ.Α (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης) και του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε (Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας).



Καλλιρρόη Μουλά

Η αγάπη της  για τα παραμύθια την οδήγησε να μαθητεύσει στην τέχνη της αφήγησης κοντά σε Έλληνες και ξένους καταξιωμένους αφηγητές.
Νιώθοντας την ανάγκη και την ευθύνη να μοιραστεί το θησαυρό της λαϊκής προφορικής παράδοσης, και με πολλή χαρά , ερευνά, μελετά, καταγράφει και παρουσιάζει λαϊκά παραμύθια, μύθους και παραδόσεις από τον τόπο μας και απ΄ όλο τον κόσμο  σε μικρούς και μεγάλους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Αφήγησης «Παραμυθανθός». Με τον «Παραμυθανθό» ταξιδεύει στην Ελλάδα και στους μαγικούς τόπους των παραμυθιών. Έχει  αφηγηθεί , σε φεστιβάλ, μουσεία, κοινωνικούς χώρους και καφέ της Αθήνας όσο και της περιφέρειας, σε θεατρικές σκηνές, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία, πλατείες, εκκλησίες, παραδοσιακά γεφύρια, σε αυλές σπιτιών, σταθμούς τρένων και σε ξέφωτα. Έχει συμμετάσχει με δύο παραμύθια στα συλλογικά έργα: "Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2014 και Παραμύθια των Ευχών" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2015. Εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα για το λαϊκό παραμύθι και τους μύθους του κόσμου σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρουσιάζει βιωματικά σεμινάρια και εισηγήσεις για το λαϊκό παραμύθι, το μύθο και την αφήγηση σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε  φοιτητές. Είναι μέλος της Στέγης Λόγου και Τέχνης «Μαλαματένια Λόγια» και  του Π.Ο.Φ.Α (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης)


Paola Balbi (Italy)


Raccontamiunastoria and Tellatale-Dubai Storyteller and artistic director of the project.
Professional actress and storyteller with 20 years of experience. Paola Balbi is the most famous Storytelling artist in Italy and one of the most praised and renowned in the whole of Europe since 2003. She is founder and co-artistic director of Raccontamiunastoria Storytelling Company, the leading storytelling Company in Italy and of the International Stortyelling Festival of Rome. She has been a founding member of FEST (Federation for European Storytelling), serving on the board for two years. She travels regularly all over the world with her storytelling performances both for adults and children and is considered one the best workshop leader and storytelling trainer of the world on the International Storytelling Revival scene. Paola is invited on a regular base as featured artists to the most prestigious International Stortyelling Festivals and have been performing- among others- at Beyond the Border International Storytelling Festival -Wales, U.K, Alden Biesen International Storytelling Festival- Belgium, M.Y.T.H.O.S International Storytelling Festival -Greece,Toronto Festival of Storytelling -Canada, Singapore International Storytelling Festival-Singapore.
She is now taking her art and skills to U.A.E. bringing the best of European Storytelling and artists to the middle East and at the same time exploring and experimenting the arabic folklore and story heritage in a view of promoting it in Italy and Europe. If you ever wondered how listening to Sherazade would have been like, come and let yourself be taken by Paola's words. She speaks Italian and English.


Davide Bardi (Italy)

Storyteller, musician and artistic director of the project.
Professional actor and storyteller, Davide is Paola Balbi’s business and stage partner since 2007. He is co-artistic director of Raccontamiunastoria Storytelling Company and Raccontamiunastoria International Storytelling Festival. Davide has served on the Board of FEST – Federation for European Storytelling from 2013 to 2016. Alongside with being a performer in his own right, Davide is also a musician. He plays guitar, harmonica and several percussions. He accompanies his storytelling and other tellers with improvised original live music. He has travelled all over the world with his repertoire of musical stories as a featured artist in the most prestigious storytelling festivals and venues. Davide has a warm, deep, extremely well trained voice, that makes of him also a praised voice over artist in the film and tv industry in Italy. Davide and Paola are famous in the international storytelling scene for telling in tandem the same story under the female and the male point of view. He speaks Italian, French and English

Torgrim Mellum Stene


Ο Torgrim Mellum Stene είναι Νορβηγός αφηγητής και το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι η επική ποίηση και οι ιστορικές αφηγήσεις. Είναι δημιουργός αφηγηματικών παραστάσεων για ενήλικες και παιδιά στην Νορβηγική και Αγγλική γλώσσα. Ως αφηγητής έχει περιοδεύσει  στη Νορβηγία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Νότια Αφρική. Είναι συνδιοργανωτής της εκπαιδευτικής δράσης RPG  ( Η εκπαίδευση μέσω ζωντανής δράσης και παιχνιδιών ρόλων) και συμμετέχει στο νέο καλλιτεχνικό κύμα LARP (Live Action Roleplaying) στη Νορβηγία. Παράλληλα με τις αφηγηματικές του δραστηριότητες μεταφράζει βιβλία από τα Νορβηγικά στα Αγγλικά και αντίστροφα. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού για την Νορβηγική αφήγηση και της Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Αφήγησης. Έχει λάβει την υποτροφία για νέους καλλιτέχνες του Νορβηγικού κράτους. Έχει σπουδάσει  στο  Πανεπιστήμιο του Όσλο, ιστορία θεάτρου και γλωσσολογία και στο Πανεπιστήμιο Akershus, δράμα και επικοινωνία θεάτρου. Εργάζεται συστηματικά με την mulitilingual αφήγηση ως ξεχωριστή έκφραση της τέχνης και ως εργαλείο για την καλυτέρευση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών και ως ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ανταλλαγής. Μαζί με την Νορβηγίδα παραμυθού Ylva Sjaastad, δημιουργεί  αυθόρμητες διαισθητικές παραστάσεις αφήγησης για όλες τις ηλικίες.  Διδάσκει σε εργαστήρια και σεμινάρια την τέχνη της αφήγησης.

Clare Muireann Murphy (Ireland)

Clare is a storyteller, performer, teacher and consultant. From mainstage theatres to medieval roundtowers Clare has told tales for adults, teenagers, children, and families in more than 20 countries. Her work includes the political folkloric work such as her Syrian piece “The King of Lies” to playful pieces like UniVerse which explores where quantum physics, philosophy and mythology meet. Clare’s wide repertoire of stories includes traditional folklore to ancient mythology, to reportage to historical tales. She tells the story that is called for in each situation; from telling to the President of Ireland to performing at the Writers room of the Royal Shakespeare Company. Clare also performs at festivals, art centres, universities, public and private events, conferences and schools. She teaches storytelling and trains people in communication skills via The National Theatre’s TheatreWorks programme. She is a storyteller, performer, writer, dramaturg, curiosist, teacher, consultant, wanderer, wonderer and maker. If your organisation/storytelling question is not listed here, just ask, she might be able to help...



Elisabeth Jean Benichou (Liza)


Comédienne en France de 1969 à 2016. De 2010 à 2016 création d'une école de théâtre à Honfleur ville touristique de Normandie. Collaboration avec la municipalité de la diffusion de contes durant les grands événements de la ville. Conteuse dans la rue, les cafés et sur scène pendant différents festivals. L'art de conter faisait partie de mon enseignement auprès des apprentis comédiens.


Zalka Csenge Virág (Hungary)

Csenge is a professional storyteller from Hungary. She got her Master's Degree in Storytelling from East Tennessee State University as a Fulbright scholar (possibly the first applicant ever to elicit the 'wait whut?' response from the committee). She also completed a Master's Degree in Roman Archaeology at Eötvös Loránd University in Budapest, and is still benefiting from her training even though she has not set foot in a trench since graduation. Ηis PhD in American Culture Studies, researching storytelling in all its shapes and forms. 
Csenge has an interest in folktales and mythology, historical fiction, mythic fiction and mythpunk, and tabletop role-playing games. In her free time she practices archery, does historical reenactment, plays board and tabletop games, and actively wishes to have an Irish wolfhound in the near future.