5ο Φεστιβάλ, 2016

Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» διοργανώνει το
5ο Φεστιβάλ Αφήγησης της Αθήνας 
την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς», ένα χώρο για την αφήγηση και το παραμύθι.
Η θεματική του φετινού Φεστιβάλ είναι
«Απ’ τη γραφή στο λόγο»
και συμμετέχουν συγγραφείς βιβλίων για παιδιά, συγγραφείς λογοτεχνίας για ενήλικες, πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, όλοι όσοι έχουν μια ιστορία κρυφή και κρυμμένη στο συρτάρι τους και θέλουν να την μοιραστούν με το κοινό, μικρούς και μεγάλους.

Σ’ έναν χώρο που σχετίζεται άμεσα με την αφήγηση, οι συμμετέχοντες συγγραφείς ξεχνούν χειρόγραφα και σημειώσεις και αφηγούνται, οι ίδιοι τις ιστορίες τους ή οι αφηγητές που επέλεξαν να συνεργαστούν μαζί τους. Περιμένουν όσους αγαπούν τα παραμύθια και τα βιβλία για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ιστορίες που μπορεί να γεννήθηκαν για το χαρτί, παρουσιάζονται όμως για πρώτη φορά με τον προφορικό λόγο..

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ χωρίζεται σε αφηγήσεις για παιδιά και αφηγήσεις για εφήβους και ενήλικες με ποικίλες θεματικές που καλύπτουν κάθε γούστο.

Οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία μ’ έναν τρόπο αλλιώτικο: ακούγοντας. Οι συμμετέχοντες συγγραφείς θα περιμένουν με χαρά τις εντυπώσεις και τα σχόλιά τους, που ίσως δώσουν στα κείμενά τους νέα πνοή. Επίσης, ειδικά για τα παιδιά,  το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το πρωί έχει προγραμματιστεί παράσταση αφήγησης με αγαπημένες ιστορίες συγγραφέων παιδικών και εφηβικών βιβλίων που θα εμψυχώσουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής ή θα συμμετέχουν με ομιλίες στο Φεστιβάλ.


Οι ενήλικες επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες πολλών και διαφορετικών ειδών, να συζητήσουν με τους δημιουργούς τους, να παρακολουθήσουν παραστάσεις αφήγησης ιστοριών από τη λογοτεχνία και να κάνουν τα πρώτα δικά τους βήματα στο γραπτό λόγο συμμετέχοντας στα δύο εργαστήρια δημιουργικής γραφής που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια 
του Φεστιβάλ.

Εκτός από τις αφηγηματικές συμμετοχές των συγγραφέων στη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις αφήγησης από τους Εύη Γεροκώστα, Ηλία Γιαννικόπουλο, Αγγελική Γκόγκου, Ασπα Παπαδοπούλου και Βιολέτα Σολιδάκη, δύο τρίωρα εργαστήρια δημιουργικής γραφής για ενήλικες με τον Μάνο Κοντολέων, τη Μαρία Αγγελίδου και την Ελένη Σβορώνου καθώς καιομιλίες με θέματα «Αφήγηση και συγγραφή – Γραπτός και προφορικός λόγος» από τους Κωστή Γκιμοσούλη, Γιώργο Ευγενικό, Βαγγέλη Ηλιόπουλο.

Οι συγγραφείς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι οι: 
Γεωργία Αγγελή, Μαρία Αγγελίδου, Ερίκα Αθανασίου, Δέσποινα Αθανασιάδου, Βανδώρος Γεράσιμος, Μαρικέλλυ Γκίκα, Κωστής Γκιμοσούλης, Άννα Δενδρινού, Βησσαρία Ζορμπά, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αγγελική Γ. Θάνου, Αικατερίνη Καντούρη, Αλκιβιάδης Κούσης, Φλώρα Κολιαράκη, Μάνος Κοντολέων, Πέννυ Λάμπρου, Αγγελική Λάλου, Διονύσης Λεϊμονής, Μαρία Μουζάκη-Χιονάτου, Αντωνία Μπατζαλή, Μάρω Παππά, Αναστάσιος Πινακουλάκης, Αγγελική Σαρακινού, Ελένη Σβορώνου, Κωνσταντίνα Σόγια, Βιολέτα Σολιδάκη, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Γεωργία Φρουτζιάλα, Γαβριήλ Χατζημιχαήλ.

και οι συνεργάτες των συγγραφέων είναι:

Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου, Τζένη Διαμαντοπούλου, Καλλιόπη Λιαδή, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Άννα Ουζουνίδου, Βασιλική Τσουράπη.

Μουσική - Ηχητικά: Νίκος Αρμενιάκος, Χριστίνα Δαλαμάγκα,  Αντρέας Κατερινόπουλος, Ελένη Κοκκίνου, Χρήστος Ραμμόπουλος, Σοφοκλής Σκούλτσος.

Οπτικοποίηση: Θάνος Παπαδογιάννης.


ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΈΝΑΡΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Παρουσίαση, προβολή φωτογραφιών και βίντεο
Ώρα: 19:00
Η ιστορία του Φεστιβάλ Αφήγησης της Αθήνας από το 2009 έως σήμερα. Η ανάδειξη της αφηγηματικής τέχνης, δυνατότητες και προοπτική.


ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (για παιδιά και μεγάλους)
Ώρα έναρξης: 19:30

Τα τρία μικρά κουκουβαγάκια μαθαίνουν να πετούν!
Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος μακρινό μια κουκουβαγιο-οικογένεια ζούσε μεγαλώνοντας τα τρία μωρά κουκουβαγάκια, που σιγά - σιγά μεγάλωσαν και τα φτερά τους δυνάμωσαν, οπότε ήρθε η ώρα να μάθουν να πετούν! Τότε η σοφή μαμά κουκουβάγια ανέλαβε να τους δείξει την τέχνη του πετάγματος και με τις χρήσιμές της συμβουλές να τα προστατέψει από τις κακοτοπιές. Στο τέλος, πετούν όλοι μαζί ευτυχισμένοι μέσα στο δάσος.
Συγγραφή - αφήγηση: Πέννυ Λάμπρου

Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά
Ο αετός της ιστορίας δεν έχει φτερά καφέ, ούτε γκρι, ούτε μαύρα, αλλά πολύχρωμα που στραφταλίζουν στον ήλιο! Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά είναι ανεμοπόρος και του αρέσει να αγναντεύει από ψηλά τις θάλασσες, τα βουνά, τους κάμπους, τα δάση... Είναι όμορφο να πετά κανείς ψηλά, αλλά ομορφότερο είναι να πετά με παρέα. Τι θα γίνει λοιπόν όταν ο πολύχρωμος αετός συναντήσει ένα παιδάκι στη μέση του πουθενά;
Συγγραφή - αφήγηση: Αντωνία Μπατζαλή
Ηχητικά: Ελένη Κοκκίνου

Μια γοργόνα που ήθελε να μάθει να διαβάζει
Η ζωή στη θάλασσα είναι πολύ όμορφη για τη μικρή γοργόνα. Μόνο που βαριέται λιγάκι. Θα ήθελε να μάθει και για τους άλλους κόσμους που δεν μπορεί να δει. Ένας γλάρος της μίλησε για τα βιβλία που γράφουν για τόπους μακρινούς. Του τα έδειξαν κάποια παιδιά. Με τα γράμματα από τα ονόματα των πλοίων προσπαθεί να μάθει τη γοργόνα να διαβάζει.
Συγγραφή - αφήγηση: Έρικα Αθανασίου 

H τελευταία πινιάτα
Ο Δον Φουλχένσιο είχε μία τεράστια μύτη που του χρησίμευε για να κρεμάει το σομπρέρο όταν το έβγαζε από το κεφάλι και δεν είχε πού να το ακουμπήσει. Είχε κατακόκκινα μάγουλα, αφράτη κοιλιά και δύο μακριές μουστάκες που του έφταναν ως τα γόνατα. Ζούσε σ’ ένα μικρό πολύχρωμο χωριό, σ’ ένα μικρό πολύχρωμο σπίτι, που ήταν μαζί και μαγαζί. Το μαγαζί του. Εκεί μέσα κατασκεύαζε και πουλούσε τις πιο φημισμένες πινιάτες σ’ ολόκληρο το Μεξικό κι αυτό, επειδή δεν τις πουλούσε άδειες, αλλά γεμάτες. Από το μαγαζί του Δον Φουλχένσιο, η γιαγιά της Πεπίτα αγόρασε την πινιάτα για τα πρώτα γενέθλια της μικρής της εγγονής. Και τότε ακριβώς ξεκίνησαν όλα...
Συγγραφή - αφήγηση: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Οταν η Μαργκώ έμαθε να λέει το Ρο
Η Μαργκώ είναι μία ψευδή μάγισσα, που την κοροϊδεύουν τα παιδιά του χωριού γιατί δε λέει καθαρά το ρο. Αποφασίζει να τα εκδικηθεί, φτιάχνοντας ένα ξόρκι που θα τους πάρει τη φωνή. Το ξόρκι μάγεψε σχεδόν όλα τα παιδιά, όχι όμως την Αγνή, ένα κορίτσι πού ποτέ δεν την είχε κοροϊδέψει. Της προτείνει λοιπόν, να κάνουν μία συμφωνία, που θα λύσει τα μάγια!
Συγγραφή: Μάρω Παππά
Αφήγηση: Βασιλική Τσουράπη

Πετώντας ελεύθερα
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα πουλάκι που του άρεσαν τα ταξίδια κι ήθελε να γνωρίσει όλη τη γη και να μάθει να τιτιβίζει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Κάποτε ερωτεύτηκε κι αποφάσισε να σταματήσει την περιήγησή του, αλλά σε λίγο συνέχισε τα ταξίδια. Άραγε, θα ξανασμίξει με το ταίρι του – γίνεται η αγάπη να είναι και ελευθερία;
Συγγραφή: Αγγελική Λάλου
Αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή

Η Χατζηντεβέ Κουμπαρά 
Ένα φτωχό ζευγάρι ζει ήσυχα, μέχρι που μια μέρα περνάει ένα καραβάνι με καμήλες φορτωμένες με σακιά γεμάτα χρυσές λίρες του πλούσιου άρχοντα. Η γυναίκα ταΐζει και ποτίζει μια από τις καμήλες του καραβανιού που ξεκόβει. Ο άνδρας της κρύβει τον θησαυρό στο υπόγειο του σπιτιού. Ένας πλανόδιος πραματευτής ξεγελάει την αγαθή γυναίκα ανταλλάσοντας την πραμάτεια του με τις λίρες…
Συγγραφή - αφήγηση: Δέσποινα Αθανασιάδου


ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (Για ενήλικες και εφήβους)
Ώρα έναρξης: 21:00

Ένα ταψί μπακλαβά και σβέλτα
Δυο ξαδέλφια, ο Νικόλας και ο Κώστας, κάτοικοι Σμύρνης Μ. Ασίας, ταξιδεύουν για την Αίγυπτο με σκοπό να φτιάξουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Η κακή διαχείριση φέρνει την πρώτη οικονομική καταστροφή. Τα γεγονότα του ’22: τη δεύτερη. Maître στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ο Νικόλας γνωρίζει τον Ελ. Βενιζέλο που τον βοηθά να φτιάξει το Κόκκινο Περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία της Ν. Φιλαδέλφειας. Οι εκλογές έρχονται και μαζί τους η χαριστική βολή για τον Νικόλα…
Συγγραφή - αφήγηση: Κωνσταντίνα Σόγια

Κρυμμένο κάτω από τις φυλλωσιές , #1
Μέσα σε ένα δάσος μαγικό, γεννήθηκε ένα αγόρι, σε ένα μικρό χωριό. Περίεργο λένε .. χανόταν για ώρες, στο δάσος, μοναχό. «Και κάθε μέρα, ένα παιδί μικρό, που διαβαίνει μόνο στη φύση, κάτι καινούργιο που δε γνώριζε, θα βρίσκει. Εκεί μαθαίνεις πως προχωρούν πολλές ζωές και πως ξυπνούν πολλές ψυχές. Ζωή και θάνατο, χαρίζοντας και ζώντας. Σε ένα κόσμο που όταν τρέχεις, θα σκοντάψεις κιόλας...».
Συγγραφή - αφήγηση: Γεράσιμος Βανδώρος

Η πεταλούδα με τα τρυπημένα φτερά
Μια κάμπια που γίνεται πεταλούδα με το όνειρο να γυρίσει τον κόσμο για να δει με τα μάτια της όλα όσα της διηγήθηκε ο άνεμος. Μια πεταλούδα που βρίσκεται με τρυπημένα τα φτερά της στην Ερμού, συστήνεται με μια κατσαρίδα κι αποφασίζουν να κάνουν μαζί τα όνειρά τους πραγματικότητα. Για να τα καταφέρουν έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα ηλιοβασίλεμα.
Συγγραφή - αφήγηση: Αναστάσιος Πινακουλάκης





























ΟΜΙΛΙΑ (Για ενήλικες)
Ώρα έναρξης: 21:30
Το αντίκρισμα των λέξεων
Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις; Οι λέξεις είναι ένα δάσος και μέσα στα δέντρα κρύβεται ένας άγγελος κι ένας διάβολος, δηλαδή το ίδιο πράγμα. 
Εισηγητής: Κωστής Γκιμοσούλης







ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (Για ενήλικες και εφήβους)
Ώρα έναρξης: 22:00

Για να μάθεις να πετάς

Η ψυχή της φάλαινας. Δυο αστεράκια που ταξιδεύουν. Ένα φτερωτό πλάσμα μ’ ένα αυγό στο χέρι. Δυο πόδια που γίνονται τέσσερα. Ένα πορτοκάλι σ’ ένα δέντρο γεμάτο λεμόνια. Ο δράκος, εκείνος με το γαλάζιο μάτι, που ξυπνά με τρόπο παράξενο μια νυσταγμένη όμορφη…
Η Εύη Γεροκώστα αφηγείται ιστορίες του Κωστή Γκιμοσούλη
















Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (Για ενήλικες)
Εισηγητής: Μάνος Κοντολέων
Θέμα: Ανακαλύψτε τους προσωπικούς σας τρόπους συγγραφής και μετατρέψτε πρόσωπα και αντικείμενα της καθημερινότητάς σας, σε ήρωες διηγημάτων όπου θα καταγράφουν ανησυχίες, όνειρα, επαναστάσεις και έρωτες. Με άλλα λόγια - ένα τρίωρο εργαστήρι δημιουργικών... ανατροπών
Ώρα προσέλευσης: 15:30
Ώρα έναρξης: 16:00
Διάρκεια: 3 ώρες
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προεγγραφή. 







ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (για παιδιά και μεγάλους)
Ώρα έναρξης: 20:00

Μια Προφητεία
Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια ένας περαστικός θεός φιλοξενήθηκε στο σπιτικό ενός άρχοντα και φεύγοντας, για να του ανταποδώσει τη φιλοξενία, του χάρισε 1000 ρίζες ελιάς. Και όλοι όσοι κατοικούσαν στην περιοχή του άρχοντα γίνανε ευτυχισμένοι μιας κι είχαν την ευλογία ενός θεού –το λάδι. Μα ο θεός είχε, ακόμα, προφητεύσει πως αν κάποιος από τους απογόνους του άρχοντα δεν αγαπούσε την ειρήνη, τότε... Το «Μια Προφητεία» μοιάζει με παραμύθι, αλλά είναι μια ιστορία ευθύνης του ενός προς τους άλλους.
Συγγραφή: Μάνος Κοντολέων
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου

Παιχνίδια με πολλά ποδαράκια!
Ένας γάτος αφηγείται πόσο πολύ του αρέσει να παίζει με τα έντομα που τρυπώνουν στο σπίτι του. Ένα περίεργο φωτάκι (μια πυγολαμπίδα) που κινείται μέσα στο σκοτάδι θα του τραβήξει την προσοχή. Στην προσπάθειά του να το πιάσει, θα γκρεμίσει ένα βάζο με λουλούδια και θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκύλο του σπιτιού και το αφεντικό του.
Συγγραφή: Αλκιβιάδης Κούσης
Αφήγηση: Τζένη Διαμαντοπούλου

Η ιστορία της κυρίας Μακροτρίχη 
Σε μια εποχή που το «διαφορετικό» όχι απλά δεν περνάει απαρατήρητο, αλλά
καταδικάζεται, με κάθε ευκαιρία, η αγαπητή κυρία Γάτα, ψάχνει απελπισμένα μια λύση που θα την βγάλει από  το ψυχολογικό αδιέξοδο που η γατοκοινωνία της επέβαλε.  Είχε καλή κορμοστασιά, ωραία επιδερμίδα, αλλά υπερβολικά μακριά μουστάκια.  Την ποδοπατούσαν, την έσπρωχναν και σκόνταφταν στα μουστάκια της....   Κάποτε, έγινε αφόρητο!  Από που, να ζητούσε βοήθεια? Μα...από τους «ειδικούς» φυσικά!
Συγγραφή: Μαρικέλλυ Γκίκα 
Αφήγηση: Αγγελικη Ζαφειράκη
Μουσική: Άννα Ουζουνίδου

Ο Καγκούης και η Αυγούλα στη χώρα των δυνατοτήτων
Η Αυγούλα είναι κοριτσάκι δέκα ετών. Λατρεύει να εξερευνεί, να ανακαλύπτει νέα πράγματα και να μαθαίνει. Αγαπά πολύ τα βιβλία, κυρίως τα παραμύθια. Ο Καγκούης είναι ξωτικό. Μαζί θα ταξιδέψουν σε μια μαγική χώρα στη «Χώρα των δυνατοτήτων». Εκεί θα ανακαλύψουν μαζί, ένα καινούργιο κόσμο αλλιώτικο, όπου όλα μπορούν να γίνουν.
Συγγραφή - αφήγηση: Γεωργία Αγγελή

Tο φιλαράκι μου
Δύο γυάλινα ποτήρια, φιλαράκια, βρίσκονται μέσα σ’ ένα χάρτινο κουτί. Κατά τη μεταφορά τους το ένα από τα δύο σπάει. Τι γίνεται όμως στη συνέχεια, όταν το άλλο μένει μόνο του;
Συγγραφή - αφήγηση: Άννα Δενδρινού

Σ’ αγαπώ από τη γη ως τον ουρανό 
Κάποτε μια χρυσόμυγα κι ένα αστέρι συναντιούνται κι ανάμεσα τους γεννιέται μια παράξενη φιλία . Μετά από περιπέτειες , κατορθώνουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα των διαφορετικών τους κόσμων και η αγάπη τους να απλωθεί από τη γη ως τον ουρανό.
Συγγραφή - αφήγηση: Γεωργία Φρουτζιάλα

Νινιάν
Ο Νινιάν, διάδοχος των Νάνων, ερωτεύεται την Υψιπύλη, διάδοχο των Γιγάντων. Κακοπροαίρετοι συμβουλάτορες τον πείθουν πως εκείνη θα τον απορρίψει λόγω ύψους. Ο Νινιάν, μη γνωρίζοντας την αγάπη της Υψιπύλης, ταξιδεύει αναζητώντας φίλτρα που θα του χαρίσουν ύψος με οποιοδήποτε αντίτιμο. Έτσι, ο Νινιάν χάνει την αγάπη της Υψιπύλης. Τέλος, αρχίζει ένα ταξίδι αναζήτησης του εαυτού του με αίσιο τέλος.
Συγγραφή - αφήγηση: Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου
Μουσική: Αντρέα Κατερινόπουλος, Χρήστος Ραμμόπουλος, Χριστίνα Δαλαμάγκα





























ΟΜΙΛΙΑ  (Για ενήλικες και εφήβους)
Ώρα έναρξης 21:10

Από τη γραφή στον λόγο
Η απελευθέρωση των  ιστοριών από τα βιβλία και η παράδοση τους στην προφορικότητα.
Εισηγητής: Γιώργος Ευγενικός











ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (Για ενήλικες και εφήβους)
Ώρα έναρξης: 21:45

«Ο Χριστός στο κάστρο» και «το άνθος του γυαλού»
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ακολουθεί τον ηρωικό παπα-Φραγκούλη στο θαλασσινό του ταξίδι μέχρι την εκκλησία του Χριστού στο κάστρο αλλά και τον απλοϊκό ψαρά Μάνο που με τη βάρκα του ακολουθεί ένα παράξενο φώς που κάθε τόσο χάνεται στα βάθη του ορίζοντα . Τι να κρύβει άραγε αυτό το φως;
Ο Ηλίας Γιαννικόπουλος αφηγείται ιστορίες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη








Συνωμοσίες ελπίδας…
Γίνεται να βάλεις χρώμα στο γκρίζο; Να ανοίξεις τα όρια του κλειστού; Να αναπνεύσεις χωρίς αέρα; Να τρέξεις όπου δεν είναι δρόμος; Να πετάξεις ψηλά, ενώ οι ρίζες σου σε τραβούν στη γη; Να αλλάξει σύσταση το ΕΙΝΑΙ σου;;;
Να γίνει, ας πούμε, σκέτο ΝΑΙ…..!
Η Άσπα Παπαδοπούλου αφηγείται ιστορίες του Μάνου Κοντολέων και της Ελένης Σβορώνου.









Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (για παιδιά και μεγάλους) Ώρα έναρξης:12:00

«Τζιβαγιέρα Πληξούρα» και «Ο γίγαντας και η μάγισσα»
Είναι μια νεαρή μάγισσα, με πολύ βαρετή ζωή. Το σπίτι της βρίσκεται κοντά στη μεγάλη αγορά της μαγείας και από εκεί προμηθεύεται πολυάριθμα βαζάκια με φίλτρα και ξόρκια. Τίποτα δεν ξέρει να φτιάχνει μόνη της. Τί θα γίνει, όταν ξαφνικά, η αγορά της μαγείας θα πρέπει να κλείσει;... Οι μαγικοί βοηθοί βρίσκονται στο υπόγειο του σπιτιού της.
Η Βιολέτα Σολιδάκη αφηγείται μια δική της ιστορία και μία του Κωστή Γκιμοσούλη







Από την άκρη του γιαλού, μέχρι τ' αστέρια τ' ουρανού
Αλήθεια... μπορεί άραγε, μια βάρκα να πετάξει; Μα, και βέβαια μπορεί! Φτάνει μόνο να κοιτάξεις βαθιά μες την καρδιά της κι εκείνη, θα βγάλει φτερά και θα φτάσει ίσα με τ' άστρα. Αυτά, τα ίδια άστρα που χάζευε κι ο Ηρακλής. Τότε, που στους ώμους του κράτησε τον Ουρανό.
H Αγγελική Γκόγκου αφηγείται ιστορίες της Μαρίας Αγγελίδου και του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.







ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (Για ενήλικες)
ΕισηγήτριεςΜαρία Αγγελίδου, Ελένη Σβορώνου
Θέμα: Μια σύντομη περιήγηση στον κόσμο του παιδικού και νεανικού βιβλίου μέσα από τη δική σας γραφή.
Μια άσκηση συγγραφής θα μας δώσει την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για το είδος αυτό της λογοτεχνίας που στις μέρες μας ανθίζει και γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Και θέτει πολύ μεγαλύτερα ζητήματα από όσο ίσως νομίζουμε όταν αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με αυτό
Ώρα προσέλευσης: 13:00
Ώρα έναρξης: 13:30
Διάρκεια: 3 ώρες
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προεγγραφή.


ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (Για παιδιά και μεγάλους) 
Ώρα έναρξης: 17:30 

H Κουταλού κι ο καλικάτζαρος της πιπερόριζας 
Την παραμονή ενός διαγωνισμού ,ένας καλικάτζαρος μετακομίζει κάτω απτό μαγειρείο μιας μικρής μαγείρισσας ενώ εκείνη βρίσκεται σε πυρετό προετοιμασιών. Όσα πιστεύουν για τους εαυτού τους ανατρέπεται όταν αναγκάζονται να συνεργαστούν. Ένα παραμύθι για την αγάπη και την αποδοχή της ιδιαίτερης πλευράς του εαυτού μας .Η νίκη κρύβει μέσα της ένα κόκκινο λαχταριστό φιλί.
Συγγραφή - αφήγηση: Αγγελική Σαρακινού

Το δέντρο της χαράς 
Ένα παιδί διψάει για χαρά, είναι Χριστούγεννα κι ονειρεύεται ένα δέντρο... αλλά φαίνεται πως καμιά φορά ότι για όλους είναι αυτονόητο, για μερικούς φαίνεται αδύνατο, ο μικρός Διονύσης δεν το βάζει κάτω όμως, δεν μπορεί, ίσως μια Παραμονή Χριστουγέννων να τα καταφέρει… Και τότε… μια μοναδική νύχτα γεμίζει με φως και πολλά πολλά φλογάτα όνειρα
Συγγραφή - αφήγηση: Διονύσης Λεϊμονής 

Παραμύθι για ένα… παραμύθι
Η μικρή Μαρίνα ζητάει από τον μπαμπά της να της πει ένα παραμύθι. Ο μπαμπάς όμως είναι κουρασμένος, τον παίρνει ο ύπνος και το παραμύθι μένει μισό. Ξεκινά τότε η περιπλάνησή του στη χώρα των παραμυθιών, όπου αντιμετωπίζεται άλλοτε με υπεροψία και άλλοτε με κατανόηση.
Συγγραφή - αφήγηση: Γαβριήλ Χατζημιχαήλ

Το παραμύθι της παράξενης βασιλοπούλας και του ταξιδιώτη με την χρυσή καρδιά
Ο βασιλιάς τους έχει πείσει όλους ότι οι κάτοικοι της απέναντι πολιτείας έχουν μαύρη καρδιά και σκοτεινό βλέμμα. Όλους εκτός από την κόρη του, την παράξενη βασιλοπούλα, η οποία ερωτεύτηκε έναν ταξιδευτή από την απέναντι πολιτεία κι είναι σίγουρη ότι έχει χρυσή καρδιά και φωτεινό βλέμμα. Πώς να πείσει όμως το βασιλιά που μόλις το έμαθε έχτισε όλες τις πόρτες του πύργου της; Μπορεί ποτέ κανείς να γκρεμίσει τους τοίχους του φόβου και του μίσους; Μόνο η αγάπη!
Συγγραφή: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Αφήγηση: Ειρήνη Νικολακοπούλου

























ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (για μεγάλα παιδιά και ενήλικες)
Ώρα έναρξης:18:10 

Το δάκρυ στη λίμνη 
Ένα δάκρυ ζει στο βυθό της λίμνης Θλίψης. Είναι διαφορετικό από τα άλλα δάκρυα που ζουν στην λίμνη. Θέλει να κινηθεί, να πάει προς την επιφάνεια. Το ταξίδι είναι μεγάλο και δύσκολο. Όμως ένα δώρο περιμένει το δάκρυ στην επιφάνεια.
Συγγραφή - αφήγηση: Φλώρα Κολιαράκη 

Η Τοσοδούλα, μικρό παραμύθι για μεγάλα παιδιά
Η Τοσοδούλα είναι μικρούλα, είναι τόσο μικρούλα, όσο η Τοσοδούλα του παραμυθιού! Θέλει να γνωρίσει το βασιλόπουλο και θέλει ν` ανακαλύψει τον κόσμο. Συναντά διάφορους τόπους, γνωρίζει ζώα διαφορετικά. Στο δρόμο της το κεφάλι μεγαλώνει, τα χέρια μεγαλώνουν, τα πόδια μεγαλώνουν, το κορμί… Ένα ταξίδι με το λόγο των λαϊκών παραμυθιών, εικόνες συμβολικές για μια πορεία ζωής…
Συγγραφή - αφήγηση: Κάτια Καντούρη
Μουσική: Σοφοκλής  Σκούλτσος

«Ηταυρος», το στοιχειό της λίμνης Κάρλας. 
Τι έχει και στενάζει το νερό; Έχασαν οι αέρηδες το δρόμο τους;
Γιατί οργίζεται ο βυθός του βάλτου; Μια ιστορία χωρίς κόκκινο κουβάρι μα με ένα πέπλο μυστηρίου που ζητά να ξεσκεπασθεί. Να φανερώσει τον Ήταυρο που βρυχιέται προκαλώντας άγρια ανεμοδέρια, και μεγάλα κύματα. Αίνιγμα βαθιά χαραγμένο στη λάσπη του Κάρλα, της αρχαίας Βοιβηίδας.
Συγγραφή - αφήγηση: Αγγελική Γ. Θάνου
Μουσική: Νίκος Αρμενιάκος

Το φάντασμα της Εγγλέζας 
Πριν από έναν αιώνα κοντά στο λιμάνι της Τζιας, βυθίστηκε χτυπημένο από νάρκη, ένα μεγάλο πλοίο, ο «Βρετανικός». Μετά από δυο μέρες το άψυχο σώμα μιας ναυαγού έβγαλε το κύμα σε μια ερημική παραλία του νησιού. Δυο φίλοι, προληπτικοί, που περνούσαν από εκεί τα μεσάνυχτα όταν το αντίκρισαν νόμισαν πως ήταν φάντασμα. Το γεγονός έγινε θρύλος που περνά από γενιά σε γενιά.
Συγγραφή - αφήγηση: Μαρία Μουζάκη-Χιονάτου

ΟΜΙΛΙΑ  (Για ενήλικες)
Ώρα έναρξης: 18:45
«Η αγωνία του συγγραφέα πριν την αφήγηση - Όταν ο συγγραφέας και ο αφηγητής συναντιούνται και αλληλεπιδρούν»
Εισηγητής: Βαγγέλης Ηλιόπουλος,







ΣΥΖΗΤΗΣΗ (Για ενήλικες και εφήβους)
Στο κλείσιμο του Φεστιβάλ, συγγραφείς, αφηγητές και κοινό θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν όσα είδαν και άκουσαν στη διάρκεια του Φεστιβάλ, να ανταλλάξουν απόψεις για την αφήγηση και τη λογοτεχνία και να κάνουν προτάσεις για επόμενες σχετικές διοργανώσεις.























ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν στο «Σπίτι των Παραμυθιών το Μουσείο Αλλιώς» δύο τρίωρα εργαστήρια δημιουργικής γραφής για ενήλικες με τον Μάνο Κοντολέων, τη Μαρία Αγγελίδου και την Ελένη Σβορώνου
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες και είναι τα ακόλουθα:

Α) Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016
Εισηγητής: Μάνος Κοντολέων

Θέμα: Ανακαλύψτε τους προσωπικούς σας τρόπους συγγραφής και μετατρέψτε πρόσωπα και αντικείμενα της καθημερινότητάς σας, σε ήρωες διηγημάτων όπου θα καταγράφουν ανησυχίες, όνειρα, επαναστάσεις και έρωτες. Με άλλα λόγια - ένα τρίωρο εργαστήρι δημιουργικών... ανατροπών
Ώρα προσέλευσης: 15:30
Ώρα έναρξης: 16:00
Διάρκεια: 3 ώρες



Β) Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016
ΕισηγήτριεςΜαρία Αγγελίδου, Ελένη Σβορώνου


Θέμα: Μια σύντομη περιήγηση στον κόσμο του παιδικού και νεανικού βιβλίου μέσα από τη δική σας γραφή.
Μια άσκηση συγγραφής θα μας δώσει την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για το είδος αυτό της λογοτεχνίας που στις μέρες μας ανθίζει και γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Και θέτει πολύ μεγαλύτερα ζητήματα από όσο ίσως νομίζουμε όταν αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με αυτό

Ώρα προσέλευσης: 13:00
Ώρα έναρξης: 13:30
Διάρκεια: 3 ώρες









ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ


Γεωργία Αγγελή
Διαβάζει, αφηγείται και γράφει παραμύθια από μικρή. Της αρέσει να μαθαίνει μύθους και παραμύθια από όλο τον κόσμο και να μαθαίνει μέσα από αυτά, την κουλτούρα κάθε λαού. Επίσης γράφει προσωπικά παραμύθια. Κάνει εκπομπή παραμυθιών από το 2013 στο ιντερνετικό ραδιόφωνο Studio Delta. Εργάζεται σε νοσοκομείο και έχει κάνει σπουδές συμβουλευτικής. Φέτος ξεκίνησε σεμινάρια Αφηγηματικής Τέχνης στο «Σπίτι των Παραμυθιών - το Μουσείο αλλιώς». Στο φεστιβάλ θα αφηγηθεί πρώτη φορά ένα δικό της παραμύθι.

Μαρία Αγγελίδου

Γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και λογοτεχνία στην Αθήνα και στη Ζυρίχη. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 1000 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Έχει διασκευάσει για το παιδικό αναγνωστικό κοινό Σαίξπηρ και Μολιέρο, Δάντη και Θερβάντες, Μέλβιλ, Γκολντόνι, κ.α. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευθεί τρεις φορές από την Ελληνική Εταιρία Μεταφραστών Λογοτεχνίας και την ΙΒΒΥ. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Πολλά από τα έργα της κυκλοφορούν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα γερμανικά. Προσκεκλημένη των Α’ βάθμιων διευθύνσεων σε όλη την Ελλάδα έχει οργανώσει για τους εκπαιδευτικούς σεμινάρια με θέμα Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα. Και έχει παρουσιάσει μέσω της μυθοπλασίας θέματα από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία, καθώς επίσης και από τη μυθολογία σε παρά πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, της επαρχίας και της Κύπρου.

Δέσποινα Αθανασιάδου 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ το 1980. Εργάστηκε από το 1982 στη Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση από όπου και συνταξιοδοτήθηκε πριν τρία χρόνια. Μένει μόνιμα στη Λάρισα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο αγοριών. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς από το 2009.

Έρικα Αθανασίου
Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» και σήμερα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΙ Αθηνών, στο τμήμα Καλλιτεχνικών Σπουδών «Οπτικοακουστικά, Βίντεο και Κινούμενα Γραφικά» Εργάζεται ως δημοσιογράφος και εκπαιδεύτρια σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Μετρώντας βήματα» 2004, εκδόσεις «Κέδρος», «Στοιχειωμένα θεμέλια» 2007, εκδόσεις «Κέδρος», διασκευή και σε θεατρικό έργο, το οποίο ανέβηκε από το θίασο της Κικής Αυγουστάτου. «Κίρα Σίνου, αγαπημένη σύντροφος των παιδικών μας χρόνων» εκδόσεις «Κέδρος», Εύφημη μνεία στον ετήσιο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, Δεκέμβριος 2007 «Στο σταυρο…δρόμι της ημισελήνου», 2010, «Κέδρος», σε συνεργασία με την αείμνηστη Κίρα Σίνου, υποψήφιο για κρατικό βραβείο 2010 «Τρίτο μνήμα αριστερά», εκδόσεις «Iasonbooks», 2013 «H Καταραμένη βρύση», εκδόσεις «Κέδρος», 2014. Λογοτεχνική απόδοση της αυτοβιογραφίας «Ένας αιώνας δράση» του Γιάννη Ανδρόπουλου, εκδόσεις «Κέδρος», 2016. Ομαδικές εκδόσεις: Υπό έκδοση από τον «Κέδρο» το αστυνομικό μυθιστόρημα «Λόγω ανεργίας... »

Σμαράγδα Αποστολάτου 
Σπούδασε διατροφολογία στην Αθήνα και εργάστηκε σε υπηρεσίες πρόνοιας και παιδικές κατασκηνώσεις ως διατροφολόγος. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Εργάζεται στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ως αφηγήτρια και εμψυχώτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες. Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος» και ως αφηγήτρια έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ αφήγησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και σε τηλεοπτική αφήγηση με ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Σπούδασε κλασική κιθάρα και φωνητική στο «Απολλώνιο Ωδείο» και συμμετείχε σε μουσικά σύνολα. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και αρχαίου δράματος στο «Θέατρο των Αλλαγών» και έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις για παιδικό και ενήλικο κοινό με τη θεατρική ομάδα του Δήμου Πεύκης. Έχει εκπαιδευτεί στην κατασκευή και εμψύχωση κούκλας από τον Χρήστο Αυτσίδη και το Κουκλοθέατρο «Χαρχούτ» και συνδυάζει την αφήγηση με την κούκλα.

Νίκος Αρμενιάκος
Κατάγεται από την Κέρκυρα, γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ως γνήσιος επτανήσιος έχει διαμορφώσει μια σχέση ζωής με το παραδοσιακό μαντολίνο καθώς ασχολείται μαζί του από τα έξι του χρόνια. Είναι μέλος του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλλονιάς, η «Εύγερος» και έχει πάρει μέρος σε πολλές μουσικές παραστάσεις και συναυλίες. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τη σύνθεση τραγουδιών.

Γεράσιμος Βανδώρος
Είναι Φοιτητής στο ΑΕΙττ Πειραιά, Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας όπου σύντομα ολοκληρώνει τις σπουδές του. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε παράλληλα σε χώρους εστίασης, εταιρίες προώθησης προϊόντων, αλλά και κέντρα διασκέδασης όπως μουσικο - θεατρικές σκηνές με διάφορα καθήκοντα. Ασχολείται με τη ζωγραφική και το σχέδιο, καθώς και με τον γραπτό λόγο ως έκφραση, αλλά είναι μεγάλο το ενδιαφέρον του και για άλλες μορφές τέχνης. Τα τελευταία 2 χρόνια δουλεύει την ιστορία που θα σας διηγηθεί ως κείμενο (γραπτό-αφήγηση) αλλά και στο κομμάτι της εικόνας (εικονογράφηση) σχεδιάζοντας-ζωγραφίζοντας κομμάτια που θα μπορούσαν να το συνοδεύσουν σε μια έντυπη μορφή ή με κάποιο άλλο αφηγηματικό μέσο.

Εύη Γεροκώστα
Γεννήθηκε το 1977. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία και λογοτεχνική μετάφραση. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ενώ από το 2014 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Έχει μεταφράσει περισσότερα από 70 βιβλία από τα γαλλικά και τα αγγλικά.
Έχουν εκδοθεί έξι εικονογραφημένα βιβλία της για μικρούς και μεγάλους.
Αφηγείται επαγγελματικά από το 2002 και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση ιστοριών της λογοτεχνίας.

Ηλίας Γιαννικόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο πανεπιστήμιο του Freiburg στη Γερμανία. Έχει Master από το πανεπιστήμιο της Αθήνας στην φιλοσοφία και την ιστορία της επιστήμης. Κατά την διαδρομή του συναντήθηκε με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης και συνεργάζεται με την δημιουργική ομάδα «ΜΥΘΟΣ». Έχει λάβει μέρος σε εργαστήρια αφήγησης στα ελληνικά αλλά και σε πολύγλωσσες αφηγήσεις. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Ως αφηγητής έχει συνεργαστεί με μουσεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς χώρους και έχει αφηγηθεί παραμύθια και ιστορίες σε παιδιά και ενήλικες. Συμμετείχε στα φεστιβάλ, Γιορτή Παραμυθιών Κέας στο Αφήγησης Αθήνας και  Μύθων και Παραμυθιών Βοιωτίας.

Μαρικέλλυ Γκίκα 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. αποφοίτησε το 2003 από την ανώτερη δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. σπούδασε επίσης στη σχολή «Σύγχρονο θέατρο Αθήνας» του Γ. Κιμούλη καθώς και στο εργαστήρι θεάτρου «Αλκμήνη». Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο δημιουργικής γραφής με συντονίστρια την Λένα Διβάνη το 2005. Γράφει παραμύθια για παιδιά (και για μεγάλους) από το 2000.

Κωστής Γκιμοσούλης 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Γράφει ποιήματα και διηγήματα που καμιά φορά μεγαλώνουν και γίνονται νουβέλες ή μυθιστορήματα. Έχει μια αδυναμία στα βιβλία «τουρλού», δηλαδή που περιέχουν ποιήματα, πεζά και σχέδια του ίδιου. Έχει γράψει ιστορίες-παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Το 2016 επανακυκλοφόρησε το Μια νύχτα με την Κόκκινη και κυκλοφόρησε το αφήγημα Ο μέσα και ο έξω από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Για το βιβλίο του Ο ξυλοκόπος πυρετός πήρε το βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Αγγελική Γκόγκου 
Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και παρακολούθησε σεμινάρια αρχαίου ελληνικού θεάτρου, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο και συνεργάζεται ως μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος» στην υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά, συνδυάζοντας την αφήγηση με την κούκλα. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε παιδικές κατασκηνώσεις και έχει συντονίσει παιδικές θεατρικές ομάδες. Συνεργάστηκε με τη θεατρική ομάδα «Ερα Σ ΤΕΧΝΕς» ως βοηθός σκηνοθέτη, επιμελήτρια μουσικής, σχεδιάστρια σκηνικών και κοστουμιών και μέχρι σήμερα συμμετέχει ως ηθοποιός και σκηνοθέτιδα. Εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε ομάδες παιδιών και εφήβων και κατασκευάζει κούκλες για παραστάσεις κουκλοθεάτρου

Γιώργος Ευγενικός
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι αφηγητής, επιμελείται παραστάσεις, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, με θεματικούς άξονες το παραμύθι και την αφηγηματική τέχνη. Είναι δάσκαλος και διευθυντής της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα και την Κύπρο σε συνεργασία με το «Τεχνοδρόμιο». Καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής Παραμυθιών Κέας και των Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας και Παραμυθιού Κύπρου (Παραμυθοδρόμιο). 
Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε Φεστιβάλ, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Λέσχες αφήγησης, Σχολεία, Ιδρύματα, στο Ραδιόφωνο την Τηλεόραση κ.αλ. Σπούδασε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Θέατρου Τέχνης - Καρόλου Κουν. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως στόχο τη συνθετική προσέγγιση της τέχνης και του λόγου αναζητά διαρκώς νέες μεθόδους που προάγουν την αφηγηματική τέχνη.

Αγγελική Ζαφειράκη
Αποφοίτησε από το τμήμα προσχολικής αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας ασχολήθηκε με την εκμάθηση αφήγησης παραμυθιού επί τέσσερα χρόνια με δασκάλους την Σύλβια Βενιζελέα και τον Δημήτρη Προύσαλη. Σήμερα αφηγείται επαγγελματικά παραμύθια με την ομάδα «Ήμουνα κι εγώ εκεί».

Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου
Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα,αρχαιολογία στα Ιωάννινα και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημιου Ιωαννίνων.Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην εκπαιδευτική πολιτική και Διδακτορικού στην Κοινωνιολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.Εργάζεται ως διευθύντρια γυμνασίου.Πεζά και ποιήματά της για παιδιά και ενήλικες έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελληνίους διαγωνισμούς.Εχει εκδωσει παραμύθια και μυθιστορήματα από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ,ΠΑΤΑΚΗΣ,ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ και ΚΕΔΡΟΣ. Πρόσφατα,από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ,κυκλοφορεί το ιστορικό της μυθιστόρημα «Το καλοκαίρι των Αβάρων»

Βαγγέλης Ηλιόπουλος 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.Το 1995 εκδόθηκε “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μεταφραςτει και κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής του διαφορετικού, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 εως το 2015. Σήμερα συντονίζει την ομάδα Ακτιβιστές Αναγνώστες. Εχει προταθεί για το βραβείο Astrid Lindgren 2017 από το Κυπριακό Τμήμα της ΙΒΒΥ.

Αγγελική Θάνου 
Κατάγεται από τα Κανάλια της Μαγνησίας. Γράφει ιστορίες και παραμύθια. Μια θετική προσμονή την κατακλύζει για τα βιβλία της «Μουτάζ, το αρκουδάκι της αγκαλιάς» και «Χρεωστικά ζωής» που ετοιμάζονται. Η ίδια έχει βουτήξει βαθιά στις λίμνες και συνομιλεί με τα στοιχειά τους. Μα τα «χρωματιστά όνειρα της Ίριδας» διακόπτουν αυτή τη συνομιλία. Νιώθει ευγνώμων για όλα αυτά!

Κάτια Καντούρη 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., ενώ μετεκπαιδεύτηκε στη Μουσειολογία και στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στη Γαλλία. Συνέχισε με σπουδές στο θέατρο και συνεργασία με το Atélier Théâtre d`aujourd`hui. Στην Αθήνα αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών (2010). Στα πλαίσια της ίδιας σχολής ανέλαβε το μάθημα της μουσειακής αγωγής (2014-2016), έχοντας ταυτόχρονα υπάρξει ενεργό μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος». Συμμετείχε στη Γιορτή Παραμυθιών της Κέας ως αφηγήτρια και ως μέλος της οργάνωσης (2007-2015). Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ, σε συνέδρια, ημερίδες, διεθνή φεστιβάλ αφήγησης, καθώς και σε εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάζεται ως νηπιαγωγός, συνεργάζεται με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ μελετάει αφήγηση και θέατρο συνεχώς.

Ελένη Κοκκίνου 
Γεννήθηκε στις Γερακιές, ένα ορεινό χωριό της Κύπρου. Σε αντίθεση με την πατρίδας της, κανείς ποτέ δεν κατάφερε να κάνει κατεχόμενο το ανένταχτο και ελεύθερο πνεύμα της, χάρη στο οποίο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη να σπουδάζει μαθηματικά. Η έμφυτη αγάπη της για τους αριθμούς και η αγάπη της για τα παιδιά, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, έγινε επάγγελμα. Δίδαξε σε πολλά σχολεία της χώρας επί 45 χρόνια. Μια Μαθηματικός με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ασχολήθηκε με το θέατρο, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, παίρνοντας μέρος και ανεβάζοντας παιδικές και μη παραστάσεις. Στα μαγικά της χέρια τα θαύματα της φύσης παίρνουν ζωή… και ελπίζει ότι στο κοντινό μέλλον θα πάρουν ζωή και οι σελίδες του πρώτου της βιβλίου.

Φλώρα Κολιαράκη
Γεννήθηκε και σπούδασε πληροφορική στον Πειραιά. Δουλεύει ως προγραμματίστρια. Η καλλιτεχνική της φύση την οδήγησε το 2013 να σπουδάσει υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και θεατρικό παιχνίδι. Στην πορεία κατάλαβε πως η υποκριτική είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Παρακολούθησε σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και ψυχολογίας. Το 2015 ανακαλύπτει μέσα από τα σεμινάρια του Δημήτρη Προύσαλη και του Στέλιου Πελασγού την μαγεία των παραμυθιών. Γράφει τα δικά της παραμύθια και τον Αύγουστο του 2016 συμμετέχει στο 6ο Φεστιβάλ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου την ράχη».

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, θέατρο, μικρές ιστορίες και παραμύθια.Τα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν ως κέντρο τους βιώματα της παιδικής ηλικίας.

Αλκιβιάδης Κούσης 
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Έχει σπουδάσει στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το εργαστήριο Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης ΑΝΙΜΑ κι ασχολήθηκε πολλά χρόνια ως εμψυχωτής με το θεατρικό παιχνίδι. Κείμενα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και blog. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια. Το πρώτο του παιδικό βιβλίο με τον τίτλο «Οι φίλες μας…οι μάγισσες» κυκλοφόρησε το 2015 (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ). Μια ιστορία του περιλαμβάνεται και στο συλλογικό έργο «ιστορίες μπονσάι» που κυκλοφόρησε ως e-book από τις εκδόσεις ΤΟΒΙΒΛΙΟ τον Οκτώβρη του 2016. 

Πέννυ Λάμπρου 

Είναι manager Υπηρεσιών Υγείας και έχει διατελέσει Διοικήτρια του Νοσοκομείου Γρεβενών αλλά και διοικητικό στέλεχος - σύμβουλος management Υπηρεσιών Υγείας σε νοσοκομεία του ιδιωτικού υγειονομικού τομέα. Ως λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες έχει: τις μεταφράσεις (αγγλική – ελληνική γλώσσα), τη συγγραφή βιβλίων, αλλά και τη διδασκαλία, ούσα κάτοχος παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας. Διαθέτει δημοσιευμένο επιστημονικό και μεταφραστικό έργο στο αντικείμενο του management υπηρεσιών υγείας, αλλά και σε θέματα δημόσιας υγείας (επιστημονικά άρθρα, εισηγήσεις κλπ.) Κατά το παρελθόν, είχε ασχοληθεί και με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Κατά τα τελευταία δέκα έτη εργάζεται ως Ειδική Εισηγήτρια στο Υπουργείο Παιδείας, αρμόδια για τίτλους και προγράμματα σπουδών του Τομέα των Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας. Η συγγραφή παραμυθιών για παιδιά αλλά και η αφήγηση είναι η αγαπημένη της ερασιτεχνική ενασχόληση. Γεννήθηκε στο Osterode της Γερμανίας το 1974 και είναι έγγαμη και μητέρα δύο μικρών παιδιών.
Διονύσης Λεϊμονής 
Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ενώ έχει λάβει διακρίσεις για διηγήματα, παραμύθια αλλά και ποιήματά του. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση φιλολογικών - λογοτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά και με τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες. Επιμελείται και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Είναι τακτικό μέλος του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου. Εργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Εκδόσεις Παππάς, «Το μυστικό της Δαγκάνας, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, «Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας, «Τα Τίμια δώρα», Ήρα Εκδοτική, «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο», στη σειρά «Περιστέρια» των εκδόσεων Πατάκη.

Μαρία Μουζάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέα. Από παιδί περισυνέλλεγε ότι παλαιό αντικείμενο έβρισκε, και έφτιαξε πλούσια Λαογραφική συλλογή. Παρακολούθησε πολλά εκπαιδευτικά-τουριστικά σεμινάρια. Ίδρυσε ατομική επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας χειροτεχνημάτων «ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ» και δίδαξε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια καταρτιζόμενες μαθήτριες. Αποκατέστησε ένα παλιό Αλώνι με Στάβλο και τα έκανε επισκέψιμα . Έγραψε επτά Λαογραφικά βιβλία όπου παρουσιάζει τη Λαογραφία και την Ιστορία της Κέας. Μετέτρεψε το πατρικό της σπίτι σε Μουσείο Αγροτικής Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κέας όπου εκθέτει την Λαογραφική συλλογή της. Στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου κατασκεύασε πέτρινο Κηποθέατρο όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές κι επιμορφωτικές εκδηλώσεις. Το 2016 της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων για την στήριξή της στη Γιορτή Παραμυθιών και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Κέας και το Σύλλογο Φίλων Κέας για την ομιλία της στο Διεθνές Συνέδριο «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ».

Αντωνία Μπατσαλή 
Γεννήθηκε στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, στην Κριθιά, πριν 43 χρόνια από καλόκαρδους και χαρούμενους ανθρώπους. Από μικρή ήθελε να γίνει νηπιαγωγός, μια καριέρα που ξεκίνησε αλλά τη σταμάτησε η Ανωτάτη Παντρευτική που χάρη σε αυτή απόκτησε δύο υπέροχα αγόρια. Η δίψα για μάθηση όμως δε σταματάει ποτέ κι έτσι η αγάπη της για τα βιβλία τη βοήθησε να αποκτήσει το πτυχίο βιβλιοθηκονομίας. Στην εφηβεία ένιωσε έντονα την ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματά της μέσα από τη γραφή και έτσι άρχισαν να γεννιούνται τα πρώτα της ποιήματα. Από παιδί λάτρευε και τα παραμύθια, να τα ακούει, να τα διαβάζει και να τα αφηγείται. Η σύμπραξη όλων αυτών που αγαπά, τα παιδιά, τα βιβλία, η ποίηση και τα παραμύθια, την οδήγησαν σε ένα νέο όνειρο!!! Στο όνειρο να γίνει Παραμυθού!!!

Ειρήνη Νικολακοπούλου
Ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών και παράλληλα γνώρισε και άλλα μουσικά είδη και όργανα μετά την εισαγωγή της στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ και παράλληλα συνέχισε τις σπουδές της στη μουσική εμβαθύνοντας στο παραδοσιακό βιολί. Παρακολούθησε τον ετήσιο κύκλο σεμιναρίων «Εκπαίδευση στα Μουσεία» του Παιδικού Μουσείου Αθηνών. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο συνεργάζεται ως αφηγήτρια και μουσικός σε παραστάσεις αφήγησης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε σχήματα παραδοσιακής μουσικής, διδάσκει βιολί σε παιδιά και ενήλικες και εργάζεται σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με κύριους άξονες τη μουσικοκινητική αγωγή, το θεατρικό παιχνίδι και την αφήγηση παραμυθιού.

Άννα Ουζουνίδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. σπούδασε στην επαγγελματική σχολή χορού (ν.κονταξακη) όπου αποφοίτησε το 2004. Εργάζεται ως δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού, τζαζ, λάτιν, και ευρωπαϊκών χορών από το 2004 μέχρι σήμερα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής σωματικού θεάτρου και κίνησης για μικρά παιδιά.

Μάρω Παππά 
Είναι παιδαγωγός - συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Σπούδασε στο εθνικό καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, νηπιαγωγός και στο βιωματικό εργαστήρι «Παιχνιδοκαμώματα» ως εμψυχώτρια ομάδας και θεατρικού παιχνιδιού. Τα τελευταία δύο χρόνια δραματοποιεί στους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου και των παιδικών σταθμών μέσω διαστάσεων, τα παραμύθια της. Έχει στο ενεργητικό της δύο παραμύθια, «Οι Τρεις Αντευχές», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και «Ζιζάν, το ζωηρό ξωτικό», Δυάς εκδοτική. Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τις δύο κόρες της.

Άσπα Παπαδοπούλου 
Σπούδασε παιδαγωγικά και ψυχοπαιδαγωγική συμβουλευτική. Άρχισε να συστηματοποιεί την έννοια και την καλλιτεχνική πρακτική της προφορικής αφήγησης με τη διετή εκπαίδευσή της στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Από τότε έχει υπάρξει μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος», έχει συμμετάσχει σε Γιορτές Παραμυθιών της Κέας και σε Φεστιβάλ Αφήγησης και έχει συνεργαστεί με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας ως αφηγήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ζει και εργάζεται ως δασκάλα δημοτικού σχολείου στην Πάτρα και αφηγείται ιστορίες στους μαθητές της και σε ανθρώπους της πόλης της σε οργανωμένες παραστάσεις αφήγησης, τέχνη στην οποία συνεχίζει, γοητευμένη, να μαθητεύει.

Αναστάσης Πινακουλάκης
Αποφοίτησε με άριστα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Limburg Katholieke University College του Hasselt. Είναι άριστος φοιτητής του Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Κριτικογραφεί στο Artic.gr, είναι επιμελητής κειμένων στο poreiatheatre.com κι έχει την στήλη «Ιστορίες του Πρώτου Βαγονιού» στο yang.gr. Γράφει ποίηση, θέατρο και παραμύθια. Το έργο του «Δώρα Επετείου» πήρε το 1 ο Βραβείο Θεατρικού Κειμένου από διαγωνισμό που διοργάνωσε το Free Thinking Zone και ο πολιτιστικός οργανισμός Hellenic Circle – Cultural Association in Brussels.

Χρήστος Ραμμόπουλος
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1989 και σπούδασε Ελληνική Κλασσική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ.Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και πήρε το Δίπλωμα Κλασσικής Μονωδίας στο Athenaeum Maria Kallas στην Αθήνα με καθηγήτρια τη Μαρίνα Κρίλοβιτς και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μελοδραματικής του ίδιου ωδείου στην τάξη του Ιωνα Κεσούλη.Από το 2013 συνεργάζεται με την υψίφωνο Κάτια Πάσχου και το Katia Paschou Project στο Ιδρυμα Θεοχαράκη,ενώ από το 2016 είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κερκύρας. Εχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Αγρίνιο,το Αργοστόλι,την Αττική και στη Ρουμανική Πρεσβεία.

Αγγελική Σαρακινού 
Γεννήθηκε το Μάη του 75 στην Αθήνα και από τότε ζει δημιουργικά στον δικό της ευρηματικό κόσμο σκαλίζοντας ιστορίες με ότι υλικό βρεθεί μπροστά της. Έχει σπουδάσει σχέδιο κοσμήματος και αργυροχρυσοχοΐα στο ΙΕΚ Mocume ,της αρέσει να γράφει παραμύθια και διηγήματα και το τελευταίο διάστημα ασχολείται με την εμψύχωση εικαστικού και αφηγηματικού παιχνιδιού. Το 2010 κέρδισε το 1 ο βραβείο στο πανελλήνιο φεστιβάλ γραφής παραμυθιού που διοργάνωσε το Μικρό Πολυτεχνείο. Το 2011 κέρδισε το 2ο βραβείο διηγήματος από τον Ιστορικό Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσού και το 2013 έλαβε την 3η θέση στον διαγωνισμό διηγήματος που διοργάνωσε το ηλ.περιοδικό fridge.gr.To 2015 οι εκδόσεις ΟΣΕΛΤΟΣ συμπεριέλαβαν το παραμύθι της, « Η περιπλάνηση ενός σπόρου» στον III Συλλογικό τους τόμο παραμυθιών ,με νεοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Βιολέτα Σολιδάκη 
Εμψυχώτρια-αφηγήτρια και μητέρα δύο παιδιών. Απόφοιτος Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας- Έκφρασης και απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Η αγάπη της για την μυθοπλασία και τις εικαστικές τέχνες αποτελεί κίνητρο για να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, επί σειρά ετών.
  Έχει αφηγηθεί ιστορίες από την παγκόσμια προφορική παράδοση και την παγκόσμια λογοτεχνία σε ανθρώπους μικρούς και μεγάλους, σε χώρους κλειστούς και ανοιχτούς, οπουδήποτε οι αφηγήσεις μπορούν  να ακουστούν και να μην ξεχαστούν.

Κωνσταντίνα Τασσοπούλου 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Έχει μεσσηνιακή και μανιάτικη καταγωγή. Σπούδασε Δημοσιογραφία. Είναι κάτοχος Πτυχίου Πιάνου και Πτυχίου Θεωρητικών της Μουσικής. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της Αστικής Πολιτιστικής Εταιρείας «la Melena del Huachinango». Διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν φιλοξενηθεί σε Εφημερίδες, Περιοδικά και Ιστοσελίδες. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Otherwise), Εκδόσεις Οσελότος, Εκδόσεις Ίτανος), Εκδόσεις Άπαρσις, Εκδόσεις Εντύποις. Από τις Εκδόσεις ΑSTEROPE μόλις κυκλοφόρησε το Φωτογραφικό Λεύκωμα COLORIFIC GREECE, με δικό της κείμενο. Επίσης, από τις Εκδόσεις Ίτανος, κυκλοφορεί το Λεύκωμα ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ, μια Ανθολογία καλάντων από όλη την Ελλάδα, για όλο το χρόνο.

Κωνσταντίνα Σόγια
Είναι εκπαιδευτικός, καθηγήτρια γαλλικών, με μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση, αφηγήτρια, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στο Μητρώο Εισηγητών ΟΑΕΔ– ΛΑΕΚ. Έχει διοργανώσει εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο της Ν.Φιλαδέλφειας «Ο Αθανάσιος Διάκος» με θέματα όπως: «Παραμύθι, από τον παππού στον Δάσκαλο», όπου συμμετείχε φιλικά ο Διευθυντής της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης, Γεώργιος Ευγενικός (2013), ποιητικές ανθολογίες σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νίκη Εκδοτική (2014, 2015), εκθέσεις βιβλίων σε συνεργασία με Παιδικούς Σταθμούς της Ν.Φιλαδέλφειας, το Γυμνάσιο της Ν.Χαλκηδόνας και τον εκδοτικό οίκο Νίκη εκδοτική (2015). Στα πλαίσια εκδηλώσεων Μνήμης της Καταστροφής της Σμύρνης (2016) και σε συνεργασία με τον Μηχανικό Ήχου Βαγγέλη Παπαευαγγελίου, η Κωνσταντίνα Σόγια σκηνοθέτησε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Η Γεύση της Ζωής». Έχει συμμετάσχει σε τρεις ποιητικές ανθολογίες στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και σε ένα Παγκόσμιο Ανθολόγιο Ποίησης με τον τίτλο: IFLAC PEACE. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στο κορεάτικο περιοδικό «Τhe Moon Light of Korea». Μελέτες της με θέμα: «Η επίδραση της ανάγνωσης παραμυθιών και παραμυθιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας» καθώς και «Η επίδραση του Διαφωτισμού στο έργο του Ρήγα Φεραίου», είναι υπό έκδοση.

Ελένη Σβορώνου
Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (Ιστορικό Αρχαιολογικό) με MSC στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομία από το Πανεπιστήμιο του Birimingham, είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Είναι, επίσης, συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Πολλά βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού «Αναγνώστη» (Όλα για τη φανέλα, Πιάστε τους γκραφιτάδες, Μεταίχμιο, Το πάτημα του Έλληνα, Κέδρος), του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Δικηγόρος με μουστάκια και ουρά, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη), των Κρατικών Βραβείων (Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα, Μεταίχμιο), και των βραβείων κοινού Public (Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη) ενώ δύο έργα της απέσπασαν εύφημο μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Το πάτημα του Έλληνα και ο Ψαροντουφεκάς, Καλειδοσκόπιο). Συντονίζει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για ενήλικες, παιδιά και νέους. Συνεργάζεται με τον «Αναγνώστη», στη στήλη κριτικών παιδικού και νεανικού βιβλίου, και διετέλεσε μέλος της επιτροπής βραβείων ίδιου περιοδικού.

Βασιλική Τσουράπη 
Έχει τελειώσει τη Δραματική σχολή της Μαίρης Βογιατζή Τράγκα. Είναι απόφοιτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου του τμήματος Θεατρικών Σπουδών και σήμερα είναι Σπουδάστρια στο 2ο έτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα των Θεατρικών Σπουδών. Έχει επίσης ασχοληθεί με κλασική κιθάρα και χορό. Το 2013 ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο 1ο δημοτικό σχολείο του Περάματος, κάνοντας θεατρικό παιχνίδι σε όλες τις τάξεις του δημοτικού. Το 2014 εργάστηκε ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, στο θέατρο των Καμινίων «Κώστας Κωσταράκος» και το 2015 επίσης ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε Summer Camp.

Γεωργία Φρουτζιάλα
Γεννήθηκε στην Αθήνα κι από μικρή άλλο δεν έκανε παρά ν’ ακούει και να λέει παραμύθια κοντά στον παραμυθά παππού της . Κι ύστερα … πήρε δρόμο κι άφησε … Σπούδασε και δούλεψε ως τεχνολόγος δασοπονίας σε Δασαρχεία και μελετητικά γραφεία . Κοντά στα παιδιά της ξανάπιασε την κόκκινη κλωστή των παραμυθιών και κείνη κίνησε πάλι απ’ την αρχή το παραμύθι. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών . Έχει αφηγηθεί παραμύθια και ιστορίες σε παιδιά και ενήλικες σε σχολεία , πολιτιστικά κέντρα και φεστιβάλ παραμυθιών. Έχει γράψει τα παραμύθια «Η ονειροπεταλούδα και ο ελέφαντας» εκδόσεις Μικρή Μίλητος και «Ο Μηνάς ο μυλωνάς και η Ξωθούλα» πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό παραμυθιού που διοργανώθηκε από τον Μύλο των Ξωτικών υπό την αιγίδα του δήμου Τρικάλων.

Γαβριήλ Χατζημιχαήλ
Γεννήθηκε το 1977 στην Πετρούπολη και μένει μόνιμα στην Κάντζα. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακό στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο 56 ο Γυμνάσιο Αθηνών. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.